Naturalne miody ze sprawdzonej pasieki to kopalnia cennych dla zdrowia właściwości, a także niezliczona ilość zastosowań w kuchni, domu czy pielęgnacji. Dlaczego naturalne miody przeważają nad tymi dostępnymi w supermarkecie?
Naturalne miody nad sztucznymi to wybór, który dla wielu jest oczywisty. Jednak ceny sztucznego miodu krzyczące wprost ze sklepowych półek kuszą, a producenci obiecują identyczne właściwości jak w przypadku naturalnego, płynnego złota. Nic bardziej mylnego! Naturalny miód ze sprawdzonej pasieki to bogactwo zastosowań i dobroczynnych właściwości, których sztuczne zamienniki nie dostarczą.
Naturalny miód – właściwości
Na przestrzeni kilku tysięcy lat miód posiadał liczne zastosowania. Obecnie wachlarz sposobów na wykorzystanie miodu uległ znacznemu przekształceniu.
W kuchni
Zastosowanie miodu, które w największym stopniu pozostało podobnym do pierwotnych sposobów wykorzystania płynnego złota, to obszar kulinarny. Miód wciąż gości w naszych kuchniach, dodawany do deserów, ciast i lodów, a także sałatek oraz mięs. Równie często złoty płyn zastępuje nam tradycyjny cukier, dodawany do kawy, herbaty czy innych ciepłych napojów.
W medycynie
Już w starożytności zauważono, że miód świetnie działa na gojenie ran, owrzodzenia oraz zakażenia skóry. Obecnie spożywanie miodu zaleca się osobom z cukrzycą, gdyż wykazano, że obniża indeks glikemiczny. Regularne spożycie miodu powoduje również niewielki spadek masy ciała, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także reguluję równowagę mikroflory jelitowej i wykazuje działanie probiotyczne, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
W kosmetykach
W przemyśle kosmetycznym coraz częściej wykorzystuje się miód. Zawiera on bowiem węglowodory, które wykazują silne działanie nawilżające. Miód zawiera również wiele witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na koloryt skóry, opóźniają proces starzenia się jej komórek oraz ich degradacji. Ponadto, w miodzie znajdują się również witaminy C i E, które poprawiają kondycję skóry naczynkowej. Wszystkie te właściwości miodu chętnie wykorzystują producenci kosmetyków, dodając do go kremów, balsamów, mleczek i peelingów, a także odżywek, szamponów i żeli pod prysznic.
Sprawdzona pasieka Imago – co nam oferuje?
Decydując się na zakup prawdziwego miodu warto skorzystać z oferty sprawdzonej pasieki, która pozyskuje go z dbałością o pszczoły. Taka właśnie jest Pasieka Imago, w ofercie której znajdziemy różne rodzaje miodu – m. in. gryczany, lipowy, wielokwiatowy, wczesnowiosenny czy też faceliowy. Obecnie, w pasiece Imago znajduje się ponad 300 uli, w których mieszka bez mała 15 milionów pszczół. Pozyskiwanie miodu w pasiece Imago to proces, który odbywa się z dbałością o wszystkie szczegóły, począwszy od opieki nad pszczołami, troską o standard ich funkcjonowania, a kończąc na dokładnej selekcji miodów. Miody z pasieki Imago cechuje wspaniały zapach, kolor, smak, a także konsystencja.
Miody z pasieki IMAGO możemy kupić w aptekach, sklepach zielarsko-medycznych, sklepach ze zdrową żywnością, z herbatą czy winami, a także w sklepach polskich na terenie Niemiec. Możemy także skontaktować się z firmą bezpośrednio i omówić szczegóły zakupu.
Sztuczne miody ze sklepu – dlaczego nie warto ich kupować?
Sztuczne miody nie mają z tymi prawdziwymi nic wspólnego. Począwszy od konsystencji (są lejące, nigdy się nie krystalizują), przez skład, na smaku i właściwościach skończywszy. Sztuczne miody nie są źródłem właściwie żadnych substancji odżywczych – nie wykazują żadnego działania prozdrowotnego.
Jeśli chodzi o smak sztucznych miodów tutaj również nie warto spodziewać się podobnych doznać smakowych co w przypadku prawdziwych miodów. Sztuczne miody charakteryzują się smakiem cukru – niemal wszystkie smakują podobnie, różnią się jedynie syntetycznymi dodatkami mającymi delikatny wpływ na doznania smakowe.
Jak wybrać dobry prawdziwy miód?
Jeśli decyzja o zakupie miodu nie jest dyktowana konkretnymi schorzeniami lub dolegliwościami, warto zastanowić się który czynnik jest dla nas najważniejszy. Wybierając więc odpowiedni miód naturalny powinniśmy pomyśleć o tym co jest dla nas w miodzie najważniejsze.
Smak miodu
Miód posiada szeroki wachlarz smakowy, który w dużym stopniu zależy od rodzaju nektaru lub spadzi, z jakich powstał. Jeśli szukamy miodu o intensywnym smaku świetnie sprawdzi się np. miód gryczany, który charakteryzuje się ostrym, słodkim smakiem. Dla osób, które wolą uniwersalność lepiej sprawdzi się miód smakujący każdemu – np. wielokwiatowy lub lipowy. Dzieciom z kolei najbardziej posmakuje miód leśny malinowy, a także akacjowy, który jest niezwykle łagodny w smaku.
Konsystencja miodu
Miód może być płynny lub skrystalizowany. Wyróżniamy więc miody zachowujące stan płynny przez długi czas po opuszczeniu ula, takie jak lipowy czy akacjowy, oraz te ulegające procesowi krystalizacji znacznie szybciej, do których zaliczamy miód rzepakowy i mniszkowy. Miód płynny jest doskonały jeśli chodzi o słodzenie napojów czy jako polewa lodów, ciast i deserów. Do kanapek z kolei lepszy będzie właśnie miód skrystalizowany.
Naturalny miód to źródło wielu cennych witamin, minerałów, kwasów i innych substancji korzystnie wpływających na pracę organizmu. Dodatkowo stanowi pyszny słodki dodatek do napojów, deserów i innych potraw. Liczne rodzaje miodu dostępne na rynku pozwalają na dobranie odpowiedniego produktu, dopasowanego do naszych preferencji lub dolegliwości zdrowotnych.